Het afsluiten van een zorgverzekering

Een zorgverzekering is een ziektekostenverzekering die voor iedereen in Nederland verplicht is om af te sluiten. Met een zorgverzekering bent u gedekt tegen noodzakelijke zorg die op genezing is gericht. U kunt een zorgverzekering op verschillende manieren afsluiten. Zo kunt u op de website van een zorgverzekeraar een zorgverzekering afsluiten maar u kunt natuurlijk ook gewoon langsgaan bij een plaatselijk kantoor van een zorgverzekeraar.

Het oversluiten van een zorgverzekering

Veel mensen sluiten ‘relatief’ overhaast een zorgverzekering af. Dit brengt met zich mee dat ze aan een zorgverzekering vast komen die zitten die ze eigenlijk niet hadden gekozen wanneer ze vooraf zichzelf beter georiënteerd hadden. Zo kunnen ze simpelweg teveel premie betalen vergeleken bij andere zorgverzekeringen die eigenlijk hetzelfde bieden.

Daarom is het belangrijk om zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken voordat u er een afsluit. Hiervoor zijn zelfs speciale vergelijkingssite beschikbaar waar u bovendien zelf kunt aangeven op wat voor specifieke punten u de zorgverzekeringen wilt vergelijken. Heeft u bijvoorbeeld veel problemen met uw gebit dan bent u erg gebaat met een zorgverzekering die een goede tandartsdekking heeft.

Vergelijken verzekeringen

Natuurlijk kunt u ook andere zaken vergelijken zoals:

  • Premie van de zorgverzekering
  • Voorwaarden van de zorgverzekering
  • Service van de zorgverzekeraar
  • Betrouwbaarheid van de zorgverzekeraar

Eenvoudig overstappen

Wanneer u niet tevreden bent met uw zorgverzekeraar dan kunt u besluiten om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Vroeger was het lastiger om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar dan dat het tegenwoordig is. Door de invoer van het huidige stelsel is het gemakkelijker geworden om van verzekeraar te wisselen.

Online uw zorgverzekering oversluiten

Wanneer u uw zorgverzekering wilt oversluiten kunt u dit vaak online doen. Dit kunt u doen door uw huidige zorgverzekering op te zeggen waarbij u rekening moet houden met een opzegtermijn doorgaans. Ook kunt u doorgaans een nieuwe zorgverzekering afsluiten die voor u de oude zorgverzekering opzegt. In dat geval hoeft u zelf niks te regelen wat natuurlijk optimaal is. Het is handig om dit vooraf even uit te zoeken zodat u weet waar u aan toe bent.