Het eigen risico

Het eigen risico is het deel van de kosten van een medische behandeling dat u zelf dient te betalen. Hiermee zorgt het eigen risico dus feitelijk voor het beperken van de schadelast voor de verzekeraar. Naast het feit dat het de verzekeraar minder geld kost zal ook de verzekerde zorgvuldiger handelen omdat hij of zij nou eenmaal zelf een deel dient te betalen. Wat dat betreft is het eigen risico voor beide partijen goed.

Eigen risico bij kleine kosten

Eigen risico heeft nog een ander voordeel voor de verzekeraar. Zo hoeven ze een hele hoop gevallen van kleine schade niet af te wikkelen omdat het eigen risico hoger is dan de gemaakte kosten. Het voordeel voor de verzekeraar is dat ze hiermee ontzettend veel administratieve kosten kunnen besparen. De administratieve kosten zijn namelijk relatief hoog bij gevallen van schade van geringe omvang.

Voorkomen van hoog eigen risico

Er zijn erg veel verschillende verzekeringsmaatschappijen en dat zorgt voor een aantal verschillen. Een van deze verschillen is de hoogte van het eigen risico. Sommige verzekeringsmaatschappijen hanteren een erg hoog eigen risico en dat is nou eenmaal niet waar mensen naar op zoek zijn. Dit kunt u natuurlijk voorkomen door uzelf goed te orienteren voordat u daadwerkelijk een ziektekosten verzekering afsluit. Hierdoor voorkomt u een te hoog eigen risico.

Vergelijken van eigen risico

Door het vergelijken van het eigen risico van verschillende aanbieders van ziektekosten verzekering krijgt u een goed inzicht van de hoogte van het eigen risico. Veel mensen kijken bij het afsluiten van een ziektekosten verzekering alleen naar de hoogte van de premie die ze moeten betalen. Echter is de laagste premie niet meteen een garantie voor een goede ziektekosten verzekering. Het eigen risico is bijvoorbeeld een belangrijke factor naast de premie.

Online eigen risico vergelijken

Het internet is een ideale manier om verschillende aanbieders van ziektekosten verzekeringen te vergelijken. Zo kunt u op de website van een verzekerings maatschappij vaak veel informatie vinden over de ziektekosten verzekering. Vaak vindt u online zelfs de polisvoorwaarden van de ziektekosten verzekering waarin u alles kunt lezen over het eigen risico van verschillende aanbieders van ziektekosten verzekeringen.