Een ziektekosten verzekering

Een ziektekosten verzekering is een verzekering die de kosten van medische behandelingen dekt. Daarnaast dekt het ook het gebruik van hulpmiddelen en/of andere voorzieningen op grond van een medische oorzaak. Het afsluiten van een ziektekosten verzekering is in Nederland verplicht en daarom zijn er ook ontzettend veel aanbieders van ziektekosten verzekeringen. Een van deze aanbieders waar u terecht kunt voor een ziektekosten verzekering is IZA.

Ziektekosten verzekering van IZA

IZA is een van de vele aanbieders van de in Nederland verplichte ziektekosten verzekering. IZA is een verzekeringsmaatschappij die naast de ziektekosten verzekering bovendien nog meer verzekeringen aanbiedt zoals de schade verzekering. Met de IZA Zorgverzekering haalt u een basisverzekering in huis waarmee de kosten voor de meest noodzakelijke zorg worden gedekt. De inhoud van dit basispakket wordt door de overheid vastgesteld.

Verplicht eigen risico bij IZA

Wanneer u een ziektekosten verzekering afsluit bij IZA dan bent u verplicht om een verplicht eigen risico van 165 euro af te sluiten. Dit houdt in dat wanneer u medische kosten maakt die onder de IZA gemeentezorgpolis vallen, u zelf de eerste 165 euro van deze kosten dient te betalen. De rest wordt vervolgens door de verzekeringsmaatschappij IZA betaald. Er zijn bepaalde kosten waarbij het verplichte eigen risico niet geldt.

De eigen bijdrage bij IZA

Met de ziektekosten verzekering van IZA betaalt u bij sommige aanspraken een vast bedrag. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan kraamzorg waarbij een vast bedrag per uur in rekening ordt gebracht door de verzekerings maatschappij. De eigen bijdrage is dus niet hetzelfde als het eigen risico. Met de eigen bijdrage wordt de schadelast van een verzekeraar dus in zekere zin beperkt.

Eigen bijdrage terugkrijgen bij IZA

Wanneer u te maken krijgt met medische gevallen waarbij u een eigen bijdrage betaalt dan is er een mogelijkheid om deze eigen bijdrage terug te krijgen. U kunt de kosten die u maakt in de vorm van eigen bijdrage namelijk opgeven bij de belastingdienst als zijnde bijzondere ziektekosten. U mag deze ziektekosten als aftrekpost gebruiken voor uw aangifte bij de belastingdienst en zo kunt u deze eigen bijdrage dus terugkrijgen.